To be replaced

Irish Beef & Guinness Stew (Ierse stoofpot)

Vrijwel ieder gebied of land heeft zijn eigen stoofpot gemaakt van de lokale producten. Er is veel geschiedenis en cultuur te leren van een lokale stoofpot. Hier nu een typisch Iers stoofpot.

Alcohol uit het bier is verdwenen na het koken.

Wees niet te bang/precies met de hoeveelheden, een stoofpot is traditioneel een pot van alles wat ze vroeger in de omgeving konden vinden. Een beetje meer of minder van iets is geen ramp.

 

Benodigde ingredienten:

- 1,5 kilo runderlappen (niet te veel vet)

- 2 flinke uien

- 2 teentjes knoflook

- 500 gram winterpeen/wortel

- 4 flinke aardappels (ongeveer 400 gram)

- 1 stronkje bleekselderij (ongeveer 500 gram)

- 1 klein blikje tomatenpuree

- 1 liter runderbouillon (van blokjes of kuipjes, blokjes bevatten veel zout!)

- 0,5 liter Guinness (bij voorkeur blik)

- 50-70 gram roomboter (om te bakken)

- 1,5 theelepel tijm

- 2 eetlepels peterselie

- maïzena (benodigde hoeveelheid is zeer verschillend!)

- zout en peper naar smaak

 

Overige benodigdheden:

- snijplank

- scherp mes

- snelkookpan (kan ook zonder, maar bereiding dan vele malen langer. Zie verderop.)

- grote lepel voor roeren

- grote pan voor groente afkoken

- ruime koekenpan

- klein bakje

- vork of garde

 

Bereiding:

Snijwerk:

- Runderlappen in blokjes van ongeveer 1,5 – 2 cm snijden en bestrooien met zout en peper.

- uien grof snijden, deze zullen tijdens koken nog grotendeels uit elkaar vallen.

- winterpeen/wortel in plakjes van maximaal 1 cm dik snijden. Onderop in de extra pan doen.

- Bleekselderij snijden in plakjes van maximaal 1 cm dik. Bovenop de winterpeen/wortel doen in de pan en voldoende water toevoegen om alles onder te krijgen. Beetje zout toevoegen aan het water.

- wanneer je verse tijm/peterselie gebruikt, deze klein hakken.

- snij de teentjes knoflook in dunne plakjes.

Zet de snelkookpan op een laag vuur. Doe hierin de bouillon, Guinness, tomatenpuree en de tijm, peterselie en de knoflook toe.

Bak het rundvlees in kleine porties aan in de koekenpan met wat roomboter. Doe dit daarna (voorzichtig) in de snelkookpan.

Zodra het vlees gebakken is, bak dan de uien op. Als de pan niet ernstig aangebrand is, gebruik dan het bakvet wat er nog in zit met wat extra roomboter om de uien op te bakken. Als het wel aangebrand zou zijn, eerst pan schoon maken en verse roomboter gebruiken. Ook de uien toevoegen aan de snelkookpan.

Nu moet de snelkookpan op kooktemperatuur gebracht worden en 35-40 minuten onder druk koken. Lees hiervoor goed de gebruiksaanwijzing van je snelkookpan!

(* LET OP, allen als je GEEN snelkookpan hebt: de pan 3,5-4 uur licht laten koken. Voeg beetje bij beetje wat water toe dat alles 'onder water' blijft. Proef periodiek of het vlees al gaar is. *)

In de tussentijd kan je de winterpeen/wortel en bleekselderij afkoken tot het ‘beetgaar’ is. Het beste is een wortel uit de pan halen, laten afkoelen en proeven. Als de wortel klaar is, is de bleekselderij ook klaar! Giet het water af en laat het verder rusten.

Kook ook de aardappels en bak deze licht op.

Proef een stukje vlees na het koken, als het nog niet ‘uit elkaar valt’, moet het eventueel nog iets langer.

Voeg de winterpeen/wortel, aardappel en bleekselderij toe aan de snelkookpan en breng het aan de kook. Wanneer er te weinig water in de pan zit om alles ‘onder’ te krijgen kan er een beetje water toegevoegd worden. Wees hier wel spaarzaam mee, het verdunt ook de smaak!

* LET OP, optionele tussenstap: Wanneer je de stoofpot ruim eerder hebt gemaakt dan dat je het wil serveren, laat het dan nu afkoelen voordat je naar de volgende stap gaat. Eventueel in de koelkast bewaren. Breng het eerst over de kook wanneer je verder wil gaan naar de volgende stap. *

Ierse stoofpot behoort een dikte te hebben zoals yoghurt. Meng de maïzena met 1-2 eetlepels tegelijk met een beetje water in een apart bakje (anders krijg je klonten in je stoofpot!!), voeg dit daarna toe aan de stoofpot, roer en breng het tegen de kook aan en kijk naar de dikte. Wanneer het niet dik genoeg is, meer maïzena toevoegen met de zelfde handelingswijze. Let op: wanneer de stoofpot dikker wordt, kan het sneller aanbranden, blijf goed roeren en vuur niet té hard. Wanneer het onverhoopt te dik geworden is: water toevoegen.

Voeg nu de peper en zout* naar smaak toe. 

Eet smakelijk!

 

* Als je blokjes bouillon gebruikt zit hier al erg veel zout in! Voeg dan geen extra zout toe. Zelf gebruik ik meestal kant en klare gelei kuipjes om bouillon te maken. Deze zijn te koop van de bekende grote merken.

 

Variatie tips:

- serveer de stoofpot met aardappelpuree en/of een frisse salade.

- bak 200 - 250 gram spekjes af voor de uien in de koekenpan gaan, voeg deze ook toe aan de snelkookpan vóór het koken onder druk.

- Voeg champignons (250 gram) (bruin gebakken in roomboter) toe samen met de groenten: winterpeen/wortel, aardappel en bleekselderij.

- Gebruik eens een ander donker bier in plaats van Guinness. Bij voorkeur een hoog percentage en relatief weinig hop. Vraag eventueel hulp bij je slijterij. Het is nu geen Irish Stew meer, maar wellicht nét zo lekker!

 

 

 

Gerelateerde recepten

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

Zwitserse Kaasfondue

Zwitserse Kaasfondue

Hutspot / Wortelstamppot

Hutspot / Wortelstamppot

Free Joomla templates by Ltheme